مشارکت در دور اول انتخابت به حدود ۴۰ درصد رسید. بعد از این انتخابات، جریانهای برانداز و برخی تحلیلگران علوم اجتماعی مدعی بودند که ۶۰ درصد مردم از کل نظام عبور کردهاند.
در همین جا باید این نکته را گفت که اساسا مشارکت ۱۰۰ درصدی در تمام کشورها به دور از واقعیت است. در کشورهای مختلف دنیا از جمله ایران، مشارکت حداکثری و مطلوب حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد است. در نتیجه، این جمله که ۶۰ درصد مردم از نظام عبور کردهاند، از اساس غلط است و در بدترین حالت، با توجه به مشارکت ۴۰ درصدی، حدود ۳۰ درصد از مردم مخالف بودند.
در واکنش به ادعای مخالفت ۶۰ درصدی مردم با نظام، رهبر انقلاب در تاریخ ۱۳ خرداد ماه در دیدار با اساتید مدرسه عالی شهید مطهری فرمودند: «آنچه مسلم است، این است که اگر کسی تصور کند که این عدهای که رأی ندادند، به خاطر این بوده که با نظام مخالف بودند، سخت در اشتباه است؛ این برداشت، این فهم صد درصد اشتباه است! ممکن است یک تعداد افرادی باشند که از یک مسئول خوششان نیاید، یا یک تعداد افرادی باشند که از اصل نظام خوششان نیاید؛ نه اینکه ما چنین کسانی نداریم؛ هستند در کشور که آزادانه حرف هم میزنند، حرفهایشان را هم میشنویم. لکن اینکه ما هر کسی را که رأی نداد ملحق به اینها بکنیم، خیلی خطای بزرگی است. [شاید کسی] مشکل دارد، گرفتاری دارد، کار دارد، حوصله ندارد، وقت نمیکند، انواع و اقسام موانع برای این کار وجود دارد.»
از طرفی دیگر، رهبر انقلاب پیش از این اشاره کرده بودند که مشارکت در انتخابات، به معنی رای دادن به جمهوری اسلامی است. ایشان در تاریخ ۵ خرداد ماه به مناسبت عید غدیر گفته بودند: «هر کسی که علاقهمند به ایران قوی است، بایستی در این انتخابات شرکت کند. هر کسی معتقد به لزوم حمایت از نظام جمهوری اسلامی است، بایستی به صورت مضاعف به این اهتمام داشته باشد.» رهبر انقلاب همچنین در اسفند ماه ۱۳۹۰ فرموده بودند: «هر یک رأی، در واقع رأی به نظام جمهوری اسلامی است.»
بعد از برگزاری دور دوم انتخابات، در طول فقط یک هفته، مشارکت مردم افزایش یافت و به حدود ۵۰ درصد رسید. اگر به ادعای برخی، نتایج انتخابات دور اول نشان میداد که ۶۰ درصد مردم با کل نظام مخالف هستند، چگونه میشود که تنها در یک هفته، ۱۰ درصدشان که معادل چند میلیون نفر است، در انتخابات شرکت کرده و به نظام جمهوری اسلامی رای دهند؟