تاریخ : یکشنبه, ۴ آذر , ۱۴۰۳

قرار حاج محمود کریمی و ناشنوایان؛ شب نوزدهم، حرم امام رضا (ع)

  • کد خبر : 1256
  • 11 فروردین 1403 - 11:16
قرار حاج محمود کریمی و ناشنوایان؛ شب نوزدهم، حرم امام رضا (ع)
«ما تازه داریم درک می‌کنیم شب قدر یعنی چه. سال‌های قبل اصلا شب قدر به حرم نمی‌آمدیم چون بهره‌ای از مراسم نمی‌بردیم. هیچ‌کس نبود محتوای سخنرانی و مراسم قرآن به سر گرفتن را با زبان اشاره برایمان ترجمه کند...» اینها را زائران ناشنوا می‌گویند که حالا 3سالی می‌شود مهمان ویژه شب‌های قدر حرم امام رضا(ع) شده‌اند.
مریم شریفی- شده‌اند کفتر جلد شب‌های قدر حرم. پچ‌پچ‌های بی‌صدا اما سرشار از شوقشان برای آن دورهمی ویژه، از همان اولین شب‌های ماه مبارک شروع می‌شود و مدام سراغ مراسم را از همدیگر می‌گیرند. بعد از عمری سرگشتگی، گمشده‌شان را در ازدحام مراسم احیا در رواق حضرت زهرا (س) پیدا کرده‌اند و تازه دارند لذت دعا و مناجات را می‌چشند و مزه‌مزه می‌کنند.حالا و بعد از تجربه موفق ۲ سال گذشته، دیگر همه می‌دانند مجلس ناشنوایان، نگین انگشتر شب‌های قدر حرم رضوی است و تولیت آستان قدس هم، نگاه ویژه‌ای به این مهمانان خاص امام رضا (ع) دارد. امسال که شب‌های قدر با تعطیلات نوروزی مصادف شده و موجی از زائران ناشنوا از گوشه و کنار کشور برای شرکت در مراسم شب‌های قدر عازم مشهد و حرم امام رئوف شده‌اند، تولیت حرم رضوی هم با یک برنامه‌ریزی منسجم به استقبال این مراسم ویژه رفته است.
یک یادگاری ارزشمند از روزهایی که هیچ‌کس دوستش ندارد!از پیشینه برگزاری مراسم شب قدر ناشنوایان در حرم که بپرسید، باید برگردیم به روزهای اسمش را نبر در دوران تلخ و خاکستری کرونا. به همان روزهایی که در نتیجه اجرای شیوه‌نامه‌های بهداشتی، زیارت حرم برای عاشقان امام رضا (ع) به آرزوی محال تبدیل شده بود. درست در همان روزها بود که یک ایده جذاب، ناشنوایان را به آرزوی قدیمی‌شان رساند.حجت الاسلام «رضا اژدر محمدی»،‌ مترجم ناشنوایان و یکی از بانیان برگزاری مراسم شب‌های قدر ناشنوایان در حرم امام رضا (ع)، برمی‌گردد به ۳ سال قبل و می‌گوید: «با خودمان فکر کردیم با توجه به اجرای محدودیت‌های دوران کرونا در حرم، دیگر آن ازدحام جمعیت همیشگی وجود ندارد و در فضای وسیع صحن‌ها می‌شود با مراعات شیوه‌نامه‌های بهداشتی، مراسم ویژه ناشنوایان را در مناسبت‌های خاص مذهبی برگزار کرد. خوشبختانه مسئولان آستان قدس هم، از سابقه فعالیت‌های ما در هیئت ناشنوایان باخبر بودند و از ما و گروهمان شناخت خوبی پیدا کرده بودند. اینطور بود که وقتی پیشنهاد برگزاری مراسم شب‌های قدر برای ناشنوایان در حرم را ارائه کردیم، دوستان آستان قدس موافقت کردند. به لطف امام رضا (ع) در آن سال کرونایی موفق شدیم برای اولین بار، مراسم احیای ۳ شب قدر را با زبان اشاره برای ناشنوایان در حرم رضوی اجرا کنیم.
حالا امسال، سومین سال برگزاری رسمی مراسم شب قدر ناشنوایان در حرم مطهر امام رضا (ع) است. الحمدلله این مراسم با توجه و لطف تولیت محترم حرم، در برنامه شب‌های قدر حرم رضوی، تثبیت شده تا آنجا که در برنامه‌ریزی‌های مربوط به شب‌های قدر حرم، دو برنامه‌ریزی به موازات همدیگر صورت می‌گیرد؛ یکی برنامه احیای عموم زائران در صحن اصلی و دیگری، برنامه احیای ویژه ناشنوایان در رواق حضرت زهرا (س).امسال، حجت‌الاسلام و المسلمین مروی، تولیت محترم آستان قدس هم، قبول زحمت کرده‌اند و در اولین شب قدر، به‌عنوان سخنران در مراسم احیای ویژه ناشنوایان، صحبت خواهند کرد. همه این اتفاقات، از نگاه ویژه تولیت محترم آستان قدس رضوی به جامعه ناشنوایان حکایت دارد. به نمایندگی از تمام ناشنوایان کشور، از ایشان و همکاران محترمشان تشکر می‌کنیم.»
تلویزیون‌های پهن‌پیکر، ستون‌های مراسم احیای ناشنوایاناین روزها، تلویزیون‌های پهن‌پیکری که در جای جای رواق حضرت زهرا (س) خودنمایی می‌کند، به علامت سؤال بزرگی برای زائران و مهمانان نوروزی حرم باصفای امام رضا (ع) تبدیل شده است. اما برای آن دسته از زائران ساکت و بی‌کلام آقا که بی‌صدا وارد حرم می‌شوند، دست بر سینه می‌گذارند، با ایما و اشاره چیزهایی می‌گویند و دوباره بی‌صدا می‌روند، این نمایشگرهای بزرگ، خیلی معنا دارد. درواقع، نشانه‌ای است بر وعده صادق تولیت حرم. و مژده‌ای است بر اینکه امسال هم، مراسم ویژه ناشنوایان در شب‌های قدر در حرم رضوی برقرار است.اما ماجرای این تلویزیون‌های پهن‌پیکر از زبان طلبه ۳۳ ساله مشهدی این داستان، خواندنی‌تر است: «برگزاری یک مراسم بزرگ ویژه ناشنوایان، به امکانات و ملزومات ویژه‌ای نیاز دارد. آن سال کرونایی، به دوستان آستان قدس عرض کردم برای برگزاری مراسم معمول حرم برای زائران در مناسبت‌هایی مثل شب‌های قدر، همین‌که یک سیستم صوتی قوی و بی‌نقص فراهم شود، کفایت می‌کند. اما ماجرای مراسم ویژه ناشنوایان، متفاوت است چون این مراسم، اساساً بی‌صدا برگزار می‌شود. مداحی و روضه‌خوانی برای ناشنوایان، با کشش صدا و لحن حزن‌آلود و استفاده از دستگاه‌های موسیقی انجام نمی‌شود بلکه تنها ابزار مداح و روضه‌خوان مجلس ناشنوایان، زبان اشاره است. در این مراسم خاص، تنها چیزی که می‌تواند مکمل زبان اشاره باشد و تا حدی حزن را به مخاطب ناشنوا انتقال دهد، کم کردن نور در فضای مجلس است.
لینک کوتاه : https://danarazavi.ir/?p=1256

نوشته‌های مشابه